Veel gestelde vragen

Wat krijg ik?

Je koopt snel en betaalbaar internet samen met je buren. Uiteindelijk krijg je toegang tot de superhoge internetsnelheid van 24 GBps.

Wat zie ik op de kaart?

Type bovenaan deze pagina langzaam je postcode en huisnummer in en je zoomt steeds verder in op je eigen huis of bedrijfspand. Je ziet dan ons voorstel hoe de glasvezel kabels naar je buren kunnen gaan lopen. De kaart op de achtergrond is de interactieve plankaart voor ons glasvezelnetwerk. Lichtblauw zijn de kabels voor een korte afstand, paars voor afstanden boven de 100 meter, donker paars voor afstanden boven 500 meter. Voor huizen en boerenbedrijven in het buitengebied met eigen grond zie je de kabels nu dwars over je land lopen. Binnenkort kan je aangeven hoe je die kabel wilt laten lopen, bijvoorbeeld langs de randen en sloten van je akkers of weiland. dat doe je met je smartphone of iPad met GPS. Je loopt zelf de route tussen twee boerderijen. Een week later is de route dan op de kaart aangepast.

Wat is er zo bijzonder aan de techniek?

Over ons glasvezelnetwerk Fiberhood maakt een fijnmazig netwerk van hoogwaardige glasvezel en kastjes democratisch beheert door lokale coöperaties. De dichtheid van het netwerk zorgt voor stabiliteit en onafhankelijkheid. Als ergens een kabel breekt is er voldoende capaciteit in de rest van het netwerk om te blijven functioneren bij iedereen. De glasvezelkabel (G.652) wijkt af van de gebruikelijke glasvezel door databescherming. Voor de landelijke dekking in dit netwerk is veel minder glasvezel nodig dan bij de traditionele aanleg dat ieder pand met een wijkcentrale verbindt.

Over onze kastjes De slimme kastjes (routers) kunnen veel meer dan de routers die we tot nu toe kennen. Deze routers beschermen je data en zijn ook geschikt om zelfopgewekte energie te delen met je buren. Type Morple protocol flexibele open flow modelaire switches met 1 tot 20. Fiberhood heeft van 1000, 24000 en 80000 Megabit per seconde.

Wat is snel internet?

Je hebt in het buitengebied meestal geen kabel internet en alleen maar dsl via een telefoonlijn of mobiel internet. Dat is zelden sneller dan 8 Mbps download en minder dan 1 Mbps upload. Fiberhood legt samen met de buurt en de boerderijen om je heen minimaal 1000 Mbps upload en download aan, maar je kan ook 4000 Mbps, 24.000 Mps en zelfs 80.000 mbps krijgen door een duurder model router te nemen of je eerste router later om te wisselen.

Waarom heb ik snel internet nodig?

Voor meerdere kanalen televisie zoals Netflix, Uitzending gemist of Youtube. Voor video chatten en voor medische toepassingen, bijvoorbeeld om langer thuis te blijven wonen zodat je niet naar het bejaardenthuis moet. Voor landbouwtoepassingen van het volgen van het vee tot drones om gewassen te te volgen en bevloeien en sproeien per vak te optimaliseren, je administratie doen, bankieren en belastingaangifte. Voor op onderwijs op afstand. We zullen in de komende tijd een aantal van de toepassingen die alleen met glasvezel kunnen demonstreren en later als als video's op deze website te zetten.

Wat gebeurd er als ik niet mee doe?

Ook als je geen internet wilt afnemen, vragen je buren je toch toestemming om de kabel over je land te mogen leggen. Dat bespaart je buren nu aanlegkosten. En het bespaart jezelf aanlegkosten in de toekomst, als jij alsnog snel internet nodig hebt. Wil je echt niet geen kabel over je terrein, dan gaat de kabel om je land heen. De waarde van je huis is hoger met een glasvezel aansluiting.

Wat kost het?

Internetabonnement

Je bepaalt individueel welke snelheid je wilt afnemen. De basiskosten zijn ongeveer 10 euro per maand voor ongeveer 1000 Mbps. dat is genoeg voor internet, telefoon en één kanaal TV. Als je alles wilt kost dat ongeveer 60 per maand voor 4000 Mbps. Deze superhoge snelheid heb je als particulier niet nodig. Om aanleg en abonnement betaalbaar te houden organiseer je een eenvoudige buurtcoöperatie.

Aanlegkosten platteland

De aanleg van glasvezel op het platteland kost bij ons tussen 120 tot 1576 euro per aansluiting. Deze kosten zijn veel lager dan de aanleg via bekende aanbieders. Wij adviseren jouw coöperatie de aanlegkosten onderling te verdelen, zodat iedereen ongeveer 300 euro betaald.

Hoe kan het zo goedkoop zijn?

Fiberhood is goedkoop dankzij de lokale internetcoöperaties, die werken zonder winst, zonder tussenpersonen en voor 99% op particulier terrein. Als lid van de coöperatie betaal je minder dan je buurman, die alleen klant van de coöperatie wil zijn. In de startfase moet iedereen lid worden. Je krijgt een goedkoop abonnement voor superinternet, maar je moet er wel wat voor doen in de voorbereiding.

Wanneer kan ik het hebben?

Je hebt hooguit een paar dagen nodig om een basissnelheid van 1 Gbps in huis te hebben. Je meldt je aan en vindt minimaal vier buren die met je mee willen doen. Op het platteland minimaal tien. Hoe meer buren en hoe kleiner de onderlinge afstand, hoe lager de aanlegprijs. De opschaling naar een snelheid van 40 Gbps duurt langer.

Wat moet ik daarvoor doen?

Om dit snelle internet betaalbaar af te nemen, moet je lid worden van een buurt coöperatie of samen er één oprichten. Het is niet moeilijk, maar vraagt wel eigen initiatief om buren te mobiliseren en samen de inkoop te organiseren. Fiberhood helpt erbij.

Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelden kan hier. Voor 40 euro ben je lid van de Fiberhood coöperatie in je eigen buurt. Je krijgt toegang tot alle informatie en hulpmiddelen om met je buren aan de slag te gaan. Op de kaart kun je zien wie zich ook al hebben opgegeven. Op de agenda vind je over een paar dagen de informatiebijeenkomsten die je kunt bezoeken met je buren. Op de voorpagina vind je een overzicht van coöperaties (i.o.). Je kunt ook alleen je email en postcode opgeven, dan blijf houden we je met wekelijks nieuws per email op de hoogte van de voortgang.

Zoek je eigen adres

Hoe werkt Fiberhood?

Fiberhood levert betaalbare kwaliteit aan buurtcoöperaties. Als individu ben je klant van je buurtcoöperatie in plaats van de provider.

Na aanmelding kun je wachten tot er voldoende deelnemers zijn of zelf actief mee doen om het proces te versnellen. Dat gaat zo:

  • Mobiliseer je buren met flyers en bijeenkomsten
  • Vraag buren, die niet willen afnemen, wel recht van overpad voor de glasvezel kabel
  • Optimaliseer de kabelroute met je smartphone
  • Jouw Fiberhood-coöp koopt slimme routers en het snelste glasvezel met groepskorting
  • Jullie mogen helpen met trekken je eigen kabels over je eigen onder begeleiding van professionele installateurs. Jij en je buren hebben direct een gigabyte snelheid internet. Dat wordt sneller als jouw buurt in de volgende fase komt.

De aanleg van de snelle glasvezelverbindingen start als het minimum aantal deelnemers is bereikt voor een lage kostprijs. Het minimum aantal verschilt per buurt. Je betaalt naar gebruik, net als je waterverbruik. Je bepaalt zelf de hoogte van de abonnementskosten. Denk aan tien euro per maand voor de basis tot vijftig euro per maand all-in. In de buurt kun je nu ook overal draadloos gratis internet ontvangen voor surfen of bellen.

Jouw Fiberhood capaciteit is pas volledig als we klaar zijn met de aanleg in jouw buurt. Deze geeft iedereen onbeperkt toegang tot het snelste internet. Enkele weken nadat we begonnen zijn met aanleg. Tijdens de aanleg kan je ook al internetten.

Welke vergunningen zijn nodig voor de aanleg?

Fiberhood netwerk ligt zoveel mogelijk op particuliere grond. Iedere particulier wordt eigenaar van de glasvezel op z’n eigen terrein en legt vast met de lokale coöp, dat iedereen het mag gebruiken.

De aanleg op eigen grond is vergunning vrij. Vergelijk het met de aanleg van een tuinhekje of het doortrekken van de waterleiding naar een volgens perceel. Op dit moment wordt de wetgeving in Nederland versimpelt met de invoering van de omgevingswet. Klik hier voor de vergunning check van het omgevingsloket.

Zodra een eigenaar zijn deel ondergronds wil verwerken is de coöp verplicht dat te melden bij het kadaster. De KLIC melding geeft aan welke leidingen al aanwezig zijn. Zo kan je daar netjes omheen. De eigen aanleg moet ook worden aangemeld. Dat is eenvoudig te doen met de Fiberhood software.

Bij oversteken van openbare ruimte geldt de omgevingswet. Fiberhood doet de wettelijke meldingen bij betreffende instanties. Deze bevestigt binnen 6 weken of doet een suggestie voor een andere oversteeklocatie. Ook hier geldt de verplichte KLIC melding.

Kan het werkelijk op het platteland?

Ja, juist daar willen we starten. We focussen op het Nederlandse platteland zonder glasvezel. Op 200.000 adressen ontbreekt goed internet en zijn er grote problemen werkgelegenheid, zorg en onderwijs door vergrijzing en bevolkingsdaling. Fiberhood wil in die gebieden investeren om te helpen het tij te keren.

We geloven dat juist hier ondernemende mensen de handen in één willen slaan om problemen praktisch op te lossen. De eerste Fiberhood coöperaties op het platteland kunnen een voorbeeld zijn voor de rest van NL.

Waarom heb ik er nog nooit van gehoord?

Fiberhood start in 2016 in Nederland met het bekend maken van deze nieuwe werkwijze met nieuwe technieken. We promoten ons aanbod gericht in een klein gebied. Fiberhood heeft immers afnemers nodig die bij elkaar in de buurt wonen. Pas als er een aantal buurt coöperaties aangesloten zijn gaan we de marketing opschalen.

Wie is Fiberhood?

Fiberhood coöperaties organiseren duurzaam en goedkoop internet en energie in hun eigen buurt met de nieuwste digitale technieken. Deze technieken zijn gedurende 20 jaar ontwikkelt in het eigen onderzoeksinstituut van Fiberhood: Metamorph. Landelijk Fiberhood is de koepel organisatie en internetprovider. Zij is zelf ook een coöperatie. Alle lokale coöperaties zijn automatisch lid.

Onze techniek is gebaseerd op de oneindige mogelijkheden van het internet. Het lijkt niet op de techniek van telefoon en TV die gebruik maken van uitvindingen uit het industriële tijdperk, inmiddels zeker 80 jaar oud.

Visie

Fiberhood werkt bewust kleinschalig en lokaal. De essentie van internet is directe en vrije communicatie tussen individuen. Het internet heeft de potentie iedereen met elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Fiberhood wil de nieuwste technieken van onafhankelijk internet voor iedereen beschikbaar maken, omdat het bijdraagt aan democratie, gelijkheid en eerlijke verdeling van middelen. Economische uitwisseling begint immers met open communicatie.

Missie

De eerste coöperaties in oprichting zijn in Nederland en Amerika. De “winst” uit de coöperaties zet Fiberhood in om nieuwe coöperaties te starten, uiteindelijk ook in de ontwikkelingslanden. Fiberhood gaat ervan uit dat dankzij het glasvezel en energienet ook daar de lokale economie zal aantrekken. Met deze techniek kunnen zij als gemeenschap steeds meer in hun eigen behoeften voorzien. Denk aan het opwekken en verdelen van eigen energie, slimme systemen voor waterhuishouding, transport en voedselproductie.

Staat je vraag er niet bij?

Stuur een bericht naar morphle@ziggo.nl, en je krijgt snel antwoord.